Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Argyroneta aquatica: Vodeni pauk

 


Jedina vrsta u ovom rodu, Argyroneta aquatica, takođe je poznata i kao vodeni pauk. Ona je posebna, zato što živi u vodi. Naučno ime pauka Argyroneta znači „onaj sa srebrnom mrežom“. Srebrna mreža je vazdušni mehur koji okružuje pauka i koji mu je neophodan za disanje. Specijalne dlake na koži daju mu mogućnost da zadrži vazduh vezan za svoje telo. Pauk redovno odlazi na površinu da bi obnovio vazduh.

Argyroneta aquatica pravi mrežu ispod vode i ispunjava je vazduhom. Ona hvata vazduh sa površine i oslobađa ga sa tela unutar mehura pomoću nogu. To se ponavlja sve dotle dok ne bude dovoljno vazduha u njenom „ronilačkom zvonu“. Mehurići kiseonika oslobođeni od strane vodenih biljaka difuzijom takođe dodaju vazduh u mehur. Plen lovi ispod vode, ubija ga otrovnim ujedom i jede unutar mehura. Pauk je dobar podvodni lovac i brzo pliva između vodenih biljaka. Presvlači se van vode ili u posebnom mehuru.

Parenju prethodi gruba predigra, a ženka i mužjak jedno vreme ostaju zajedno. Jaja pakuje u beli kokon i odlaže ih u poseban mehur vazduha kasno u proleće ili u rano leto.
Kasno u jesen zatvara gnezdo i ostaje u njemu preko zime.

Mužjaci su 9-12mm veliki a ženke 8-15 mm i oboje su svetlo do tamno žuto-braon boje. Ovaj pauk se može naći u obraslim, svežim, stajaćim vodama.

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Februar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA