Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Nobel za hemiju američkim naučnicima

 

 

Nobelova nagrada za hemiju ove godine je dodeljena Amerikancima Robertu Lefkovicu (Robert Lefkowitz) i Brajanu Kobilki (Brian Kobilka).

Kako je danas saopštila švedska Kraljevska akademija za nauku, američki naučnici nagrađeni su za radove na G protein spregnutim receptorima.

Svaka ćelija ima receptore koji joj omogućavaju da se adaptira na nove situacije. Lefkovic i Kobilka nagrađeni su za otkrivanje unutrašnjeg rada značajne porodice tih receptora: G protein spregnutih receptora.

U ovoj grupi receptora su receptori za mnoge hormone i neurotransmitere - adrenalin, dopamin, serotonin, svetlost, ukus i miris. Mnogi fiziološki procesi zavise od ovih receptora.

Skoro polovina lekova deluje preko ove grupe receptora. Među njima su beta blokatori, antihistaminici i različiti tipovi lekova koji se koriste u psihijatriji.

Lefkovic (1943) predaje biohemiju na univerzitetu Đuk u Severnoj Karolini, a Kobilka (1955) je profesor molekularne fiziologije i biologije na kalifornijskom univerzitetu Stanford.

Nobelova nedelja počela je u ponedeljak. Dodeljene su nagrade za medicinu, fiziku i hemiju, a očekuju se imena laureta za književnost, mir i ekonomiju.

Svaka Nobelova nagrada je u vrednosti od osam miliona švedskih kruna (1,2 miliona dolara) i deli se među dobitnicima.

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Januar
P
U
S
Č
P
S
N
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA