Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Osnivaču ekološke organizacije u pritvoru u Nemačkoj

Osnivaču ekološke organizacije u pritvoru u Nemačkoj

Osnivač ekološke organizacije Si Šeperd (Sea Shepherd) Pol Votson koji je uhapšen 13. maja na aerodromu u Frankfurtu zadržan je u pritvoru dok se ne ispitaju optužbe protiv njega, rekao je njegov advokat.

Pol Votson (Paul Watson), Kanadjanin, uhapšen je po nalogu za hapšenje iz Kostarike koji se odnosi na dogadjaje iz 2002. godine tokom kampanje aktivista organizacije Si Šeperd protiv lova na ajkule, ranije je saopštilo tužilaštvo u Frankfurtu.

"Moj klijent je obeshrabren", rekao je danas Votsonov advokat i dodao da njegov klijent treba da ostane u pritvoru u Frankfurtu dok se ne ispita zahtev za izručenje iz Kostarike, ali se ne zna koliko dugo će to trajati.

Votson je bio na proputovanju u Frankfurtu, i trebalo je prvo da ide u Francusku a zatim da se vrati u Nemačku da održi predavanja, rekao je Olav Džost, nemački član organizacije Si Šeperd koji je bio sa Votsonom u prvim satima kada je priveden na aerodromu u Frankfurtu.

Votson je optužen da je remetio plovidbu brodova tokom snimanja dokumentarca 2002. godine, navodi organizacija Si Šeperd. Ova grupa navodi da se incident dogodio u vodama Gvatemale kada su aktivisti te organizacije pronašli ilegalnu operaciju skidanja peraja ajkulama u jednom brodu iz Kostarike.

Grupacija za očuvanje životne sredine navela je da je rekla posadi broda da prestane i da krene u luku da odgovara pred sudom. Posada je optužila aktiviste organizacije da su pokušali da ih ubiju.

Poznata po svojim akcijama protiv ribarskih brodova organizacija Si Šeperd (Sea Shepherd što znači Pastir mora) je nevladina organizacija posvećena zaštiti okeana. Sedište joj je u SAD, a osnovana je 1977, kada je Votson napustio organizaciju za zaštitu životne sredine Grinpis (Greenpeace).

Osporavan zbog svojih metoda Votson je u intervjuu za Frans pres 2010. rekao da polaže račune samo kitovima i fokama.

bbl/bos

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Jun
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA