Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Dva reaktora nuklearne centrale u Fukui ponovo u pogonu

Dva reaktora nuklearne centrale u Fukui ponovo u pogonu Japanska vlada donela je odluku da ponovo u pogon stavi dva reaktora nuklearne centrale u pokrajini Fukui, što je izazvalo oštru kritiku medjunarodne organizacije za zaštitu okoline, Grinpis.

Vlada premijera Jošihika Node je u petak najavila da će u pogon ponovo biti stavljeni blokovi 3 i 4 nuklearne centrale u mestu Oi u prefekturi Fukui, kako bi se tokom sledećeg leta sprečila nestašica struje u Japanu.

"Teško je razumeti zašto Vlada toliko žuri da reaktore ponovo stavi u pogon", napisao je komentator japanskog lista Mainiči Šimbun, i dodao da je pre takve odluke nepohodno izvršiti temeljene bezbednosne provere.

Korisnik nuklearne centrale Oi je japanska kompanija Kansi Electric Power, koja ne može da koristi reaktore zbog čega tvrdi da postoji mogućnost nestašice struje.

"Nezavisna istraživanja pokazuju da nestašice struje neće biti", rekao je medjutim aktivista Grinpisa, Vakao Hanaoka.

Reaktori 3 i 4 centrale Oi su marta i jula 2011. godine isključeni. Od tada nisu stavljeni u pogon pošto je prethodna vlada Naoto Kana zatražila dodatne bezbednosne provere, zbog nuklearne katastrofe posle zemljotresa i cunamija koji su prošle godine pogodili Japan.

Pre odluke Vlade da ponovo u pogon stavi dva reaktora, Agencija za nuklearnu bezbednost i jedna Ad hoc komisija su potvrdile da su bezbednosni uslovi ispunjeni, navodi agencija Frans pres.

una/šm

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Jun
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA