Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Poziv na projekte za smanjenje hemijskih i nukelarnih rizika

Poziv na projekte za smanjenje hemijskih i nukelarnih rizikaMedjuregionalni istraživački institut za pravosudje i kriminal UN (UNICRI) i Evropska komisija pozvali su sve zainteresovane da predlože projekte za centre izuzetnosti za smanjenje hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog rizika.

Cilj centara izuzetnosti je da smanje rizike u vezi sa hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim materijalima stvaranjem medjunarodnih, regionalnih i nacionalnih mreža za poboljšanje politike i kapaciteta za sprečavanje namernih, slučajnih i prirodnih nesreća, navodi se u saopštenju UNICRI, dostavljenom agenciji Beta.

Inicijativa EU, na čijoj primeni rade UNICRI i Združeni istraživački centar Evropske komisije, pokriva atlantski deo Afrike, Bliski istok, severnu Afriku, jugoistočnu Aziju, jugoistočnu Evropu, Kavkaz, Ukrajinu i Moldaviju, centralnu Aziju, podsaharsku Afriku i Zalivski savet za saradnju.

U saopštenju se navodi da će biti oformljeni nacionalni timovi za smanjenje hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih rizika kako bi se izvršila procena individualnih potreba svake zemlje ponaosob.

Ukazuje se da su širenje pomenutih rizika, kradje, sabotaže i nelegalna trgovina oblasti od velike brige. Nenamerni faktori rizika, takodje, mogu predstavljati pretnju po ljudsku sigurnost i bezbednost. Oni uključuju nesreće, poput prirodnih i industrijskih katastrofa, neispravnog rukovanja otpadom, i udese prilikom transporta rizičnih supstanci.

"Neodgovarajuća upotreba hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih rizika predstavlja ozbiljan rizik od povreda ili smrti ljudskih bića. Svaka zemlja i medjunarodna zajednica u širem smislu treba da imaju efektne kapacitete da smanje te rizike i na pravi način se suoče sa nesrećama", rekao je direktor UNICRI, DŽonatan Lukas.

Inicijativa centara izuzetnosti zasnovana je na različitim regionalnim projektima, u cilju promovisanja i podrške razvoju nacionalnih politika za smanjenje hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih rizika.

Projekti predvidjaju razmenu kapaciteta, najboljih praksi i uputstava u toj oblasti.

Zemlje učesnice u inicijativi centara izuzetnosti imaće koristi od jačanja svojih politika za smanjenje pomenutih rizika, a postaće takodje članice sve veće medjunarodne mreže eksperata iz te oblasti.

Inicijativa će maksimizirati postojeće kapacitete i pratiti realizaciju projekata koji se tiču posebnih potreba zemalja učesnica.

Zemlje će bolje moći da se suoče sa hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim rizicima ukoliko svoje akcije koordiniraju i integrišu unutar šire mreže.

Da bi se to postiglo, ukazuje se u saopštenju UNICRI, biće uspostavljeni procesi saradnje medju zemljama, kako bi se identifikovala glavna pitanja i rešenja.

Dodaje se da je cilj poziva zainteresovanima da predlože svoje projekte da se "identifikuju kompetentni i odgovarajući partneri za realizaciju centara izuzetnosti za smanjenje hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih rizika".

gor/goc


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Jun
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA