Jesen u parku
Jesen u parku
Maca
Maca
Ptice i sunce
Ptice i sunce

Poziv na projekte za smanjenje hemijskih i nukelarnih rizika

Poziv na projekte za smanjenje hemijskih i nukelarnih rizikaMedjuregionalni istraživački institut za pravosudje i kriminal UN (UNICRI) i Evropska komisija pozvali su sve zainteresovane da predlože projekte za centre izuzetnosti za smanjenje hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog rizika.

Cilj centara izuzetnosti je da smanje rizike u vezi sa hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim materijalima stvaranjem medjunarodnih, regionalnih i nacionalnih mreža za poboljšanje politike i kapaciteta za sprečavanje namernih, slučajnih i prirodnih nesreća, navodi se u saopštenju UNICRI, dostavljenom agenciji Beta.

Inicijativa EU, na čijoj primeni rade UNICRI i Združeni istraživački centar Evropske komisije, pokriva atlantski deo Afrike, Bliski istok, severnu Afriku, jugoistočnu Aziju, jugoistočnu Evropu, Kavkaz, Ukrajinu i Moldaviju, centralnu Aziju, podsaharsku Afriku i Zalivski savet za saradnju.

U saopštenju se navodi da će biti oformljeni nacionalni timovi za smanjenje hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih rizika kako bi se izvršila procena individualnih potreba svake zemlje ponaosob.

Ukazuje se da su širenje pomenutih rizika, kradje, sabotaže i nelegalna trgovina oblasti od velike brige. Nenamerni faktori rizika, takodje, mogu predstavljati pretnju po ljudsku sigurnost i bezbednost. Oni uključuju nesreće, poput prirodnih i industrijskih katastrofa, neispravnog rukovanja otpadom, i udese prilikom transporta rizičnih supstanci.

"Neodgovarajuća upotreba hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih rizika predstavlja ozbiljan rizik od povreda ili smrti ljudskih bića. Svaka zemlja i medjunarodna zajednica u širem smislu treba da imaju efektne kapacitete da smanje te rizike i na pravi način se suoče sa nesrećama", rekao je direktor UNICRI, DŽonatan Lukas.

Inicijativa centara izuzetnosti zasnovana je na različitim regionalnim projektima, u cilju promovisanja i podrške razvoju nacionalnih politika za smanjenje hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih rizika.

Projekti predvidjaju razmenu kapaciteta, najboljih praksi i uputstava u toj oblasti.

Zemlje učesnice u inicijativi centara izuzetnosti imaće koristi od jačanja svojih politika za smanjenje pomenutih rizika, a postaće takodje članice sve veće medjunarodne mreže eksperata iz te oblasti.

Inicijativa će maksimizirati postojeće kapacitete i pratiti realizaciju projekata koji se tiču posebnih potreba zemalja učesnica.

Zemlje će bolje moći da se suoče sa hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim rizicima ukoliko svoje akcije koordiniraju i integrišu unutar šire mreže.

Da bi se to postiglo, ukazuje se u saopštenju UNICRI, biće uspostavljeni procesi saradnje medju zemljama, kako bi se identifikovala glavna pitanja i rešenja.

Dodaje se da je cilj poziva zainteresovanima da predlože svoje projekte da se "identifikuju kompetentni i odgovarajući partneri za realizaciju centara izuzetnosti za smanjenje hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih rizika".

gor/goc


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Novembar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije počelo je kontrolu uklanjanja radioaktivnih gromobrana sa stambenih i poslovnih zgrada, kojih je po procenama Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije preostalo oko 2.200.Zbog toga je Ministarstvo ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA