Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Prijatelji zemlje protiv izgradnje brana na rekama

Prijatelji zemlje protiv izgradnje brana na rekamaAktivisti francuske nevladine organizacije Prijatelji zemlje (Les amis de la Terre) otvorili su danas u Marseju alternativni medjunarodni forum o vodi, a na železničkoj stanici u tom gradu preformansom izrazili protest zbog štete koju uzrokuju hidroelektrane.

Na marsejskoj železničkoj stanici su postavljene plave tkanine koje su simbolizovale reku, a iza pregrade bilo je nekoliko desetina aktivista koji su, glumeći da su mrtvi, bili maskirani u životinje, ili radnike multinacionalnih kompanija.

"Kada se postave brane, života nizvodno u reci više nema", rekao je Ronak Monabaj iz "Prijatelja zemlje", i naglasio da brane izazivaju poplave na poljoprivrednim površinama i smanjuju broj ribljih vrsta u rekama.

On je kazao da je Svetski forum o vodi, koji se od 1997. održava svake tri godine u organizacijei Svetskog saveta za vodu, a koji se takodje ove nedelje održava u Marseju "nelegitiman", pošto multinacionalne kompanije pokušavaju da dodju na mesto legitimnih pregovarača, tj. Ujedinjenih nacija.

Organizatori foruma nevladinih organizacija se nadaju da će na alternativni skup doći oko 2.500 ljudi.

Aktivisti se protive projektima izgradnje brana u Ugandi, Laosu i Brazilu, a koordinatorka turske organizacije za zaštitu prirode, Tuba Kilić je zatražila da se obustavi izgradnja brane na reci Tigar.

una/tbv


Izvor : (Beta-AFP)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Jun
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA