Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Zvaničnik: Uz kandidature za EU 60 miliona evra za okolinu

Zvaničnik: Uz kandidature za EU 60 miliona evra za okolinuSrbija će, pošto postane kandidat za prijem u EU, moći da računa na trogodišnju pomoć od 50 do 60 miliona evra za zaštitu okoline, izjavio je danas Nebojša Pokimica, pomoćnik resornog ministra.

"Donacije iz EU fondova će dobijati samo veliki projekti vrednosti veće do 10 miliona evra, koji će morati da bude finansirani sa najmanje 15 odsto domaćih sredstava", rekao je Pokimica novinarima na Sajmu zaštite životne sredine u Beogradu (Ekofar).

On je naveo je Srbija do sada koristila prvu i drugu komponentu pretpristupnih fondova EU - za razvoj institucija i prekograničnu saradnju, a status kandidata otvara mogućnost za sredstva iz treće, četvrte i pete komponente.

Pristup trećoj komponenti, kako je kazao, znači pomoć za regionalni razvoj i u oblasti zaštite okoline.

Pokimica je rekao da je Srbija odavno spremila projekte koji će se kandidovati za sredstva EU.

"Do kraja godine će za finansiranje biti spremni projekti postrojenje za otpadne vode u Loznici i regionalni centri za upravljanje otpadom i regionalna deponija Kalenić kod Uba, koji su vredni oko 30 miliona evra", rekao je on.

Medjutim, kako je ukazao, preduslov za sve je da se Ministarstvo finansija akredituje za obavljanje poslova za konkurisanje za ta sredstva, što on ne očkuje do kraja ove godine. To je do sada radila Delegaciju Evropske komisije u Srbiji.

Pokimica smatra da će se i iduće godini prva komponenta pomoći koristiti i za projekte infrastrukture, a da bi korišćenje treće komponente trebalo da počne 2013. godine.

mmc/šm


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Jun
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA