Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Ture posmatranja ptica na subotičkim jezerima i pustarama

Ture posmatranja ptica na subotičkim jezerima i pustaramaTri organizacije civilnog društva, koje realizuju program zaštite ptica na Palićkom i Ludoškom jezeru "Zvuk ptica", pozvale su danas ljubitelje prirode da dođu na ture posmatranja ptica na subotičkim jezerima i pustarama.U saopštenju se navodi da su subotičke nevladine organizacije kroz projekat "Zvuk ptica" (www.zvukptica.rs), izgradile infrastrukturu za posmatranje ptica (birdwatching) na četiri zaštićena prirodna dobra - jezera Palić i Ludaš, Subotičku peščaru i Selevenjsku pustaru.

Posetioci Palića od ove sezone mogu da istraže eko-stazu "Sa druge strane Palića", dugu 3.600 metara, na kojoj su postavljene dve osmatračnice - "Večernjakov salaš" i "Kod ostrva crnoglavog galeba".

Kako je precizirano, početak eko-staze se nalazi 800 metara od petlje na Koridoru 10, na putu za Suboticu.

Staza se može preći i uz stručnu pratnju čuvara prirode iz Udruženja ljubitelja prirode "Riparia", a zainteresovani mogu da se prijave na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Za zaljubljenike foto-safarija i posmatranje ptica iz neposredne blizine, organizovani je i obilazak specijalizovanih osmatračnica za fotografisanje ptica na četiri različite lokacije, uz obaveznu stručnu pratnju čuvara prirode.

Podseća se da je područje subotičkih jezera i pustara posebno značajno za gnežđenje i migracije, a delom i za zimovanje ptica, kao i da se na tom području može posmatrati više od 70 odsto svih vrsta ptica zabeleženih u Srbiji.

Do sada je na jezerima i pustarama Subotice posmatrano oko 260 vrsta ptica. Tu se gnezdi oko 130 vrsta, dok se tokom seoba i zimovanja na jezerima okuplja i do 20.000 jedinki ptica vodenih staništa.

Do 10. juna 2015. godine sve organizovane ture sa vodičima su besplatne.

Projekat "Zvuk ptica", koji vode Udruženje građana "Artrust", Udruženje građana kooperativa "AŠC" i Udruženje ljubitelja prirode "Riparia", realizuje se uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC).

Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Februar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA