Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

VOICE: Hiljade tona naftne isplake završilo na komunalnoj deponiji

VOICE: Hiljade tona naftne isplake završilo na komunalnoj deponiji Mimo zakona, a uz prećutnu saglasnost lokalnih čelnika, na komunalnoj deponiji u Vrbasu od početka 2014. godine završilo je više hiljada tona naftne isplake sa bušotina u Srbobranu i u Turiji, piše Vojvođanski istraživačko-analitickci centar (VOICE).


Privatne firme potpisale su ugovore s Javnim komunalnim preduzećem Standard iz Vrbasa, čime im je omogućeno da na komunalnoj deponiji istovaraju takozvani inertni rudarski otpad.

Posao je sklopljen u periodu kada je Naftna industrija Srbije najavila sanaciju dvadesetak isplačnih jama na teritoriji srbobranske opštine, naveo je VOICE.

Ugovori su potpisani sa nekoliko privatnih operatera, među njima "Modekolo" i "Brem grupa", iz Beograda, koja su angažovana na sanaciji naftnih bušotina u srbobranskoj opštini. ;

VOICE je naveo da je javnost saznala za aranžman sa više od godinu dana kašnjenja, nakon što je nadležnim organima podneta anonimna krivična prijava.

JKP Standard je nakon toga naveo da nije u pitanju otpadna isplaka, već "zemlja rudarskog kvaliteta", koja je "idealna za prekrivanje depresija i smanjivanje neprijatnih mirisa na deponiji".

U izveštaju o napretku Srbiju u pridruživanju EU kao ključni izazovi u periodu 2014-2015. u oblasti zaštite životne sredine, navedeni su i problemi sa deponijama.

U Srbiji postoji 3.500 sanitarnih deponija, od kojih je samo šest usklađeno sa evropskim regulativama, a problem postoji i kada je u pitanju dostavljanje podataka u nacionalni registar ispuštanja i prenosa od strane operatera iz oblasti poljoprivrede i rudarstva, navodi se u tom izveštaju.

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Oktobar
P
U
S
Č
P
S
N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA