Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Izgradjena Fabrika za preradu otpadnih vodaU Lajkovcu je izgradjena Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, koja će biti puštena u rad 17. septembra, na Dan opštine.

Ukupna vrednost te investicije je 130 miliona dinara, izvodjač radova bio je "Hidro promet inženjering" iz Beograda uz nadzor "Hidrokopa", a tehnička proba je pokazala da je postrojenje spremno za rad.

Predsednik Lajkovačke opštine Dužan Živanović rekao je novinarima da je investicija značajna za Lajkovac, ali i za susedni Lazarevac jer će se "preradom otpadnih voda očuvati i kvalitet pitke vode".

"Lajkovac godinama ima problem sa otpadnim vodama i lošom kanalizacijom, što ugrožava bunare pitke vode i predstavlja potencijalni izvor", kazao je Živanović.

Postrojenje omogućuje mehaničko i biološko prečišćavanje otpadnih voda, koje se gradskom kanalizacijom slivaju u taložnike. Kapacitet je 7.000 priključaka, a postrojenjem će gazdovati Javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća".

Na sistem će biti priključeni najznačajniji objekti u centru Lajkovca, domaćinstva i pojedina sela. Na gradsku kanalizaciju i fabriku za preradu otpadnih voda biće priključene i lajkovačke firme.

Pojedine firme čiji proizvodni proces može da ugrozi životnu sredinu moraju da ispune uslove za priključenje na sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

Tek tada će Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda imati nemerljiv ekološki značaj zbog zaštite zemljišta, izvora i bunara pitke vode, kao i reke Kolubare, rekao je Živanović.

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Jun
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA