Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Srbija neće moći u EU ako ne prihvati energetske cijleve

Srbija neće moći u EU ako ne prihvati energetske cijleveSrbija neće moći da postane članica Evropske unije (EU) bez dostizanja ekoloških standarda u oblasti zaštite od zagadjenja koja dolaze od energetike i bez značajnijih ulaganja u obnovljive izvore energije, saopštio je danas Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

U saopštenju se navodi da je najznačajniji problem Srbije ogromno energetsko siromaštvo koje zahvata više od 60 odsto gradjana Srbije koje je posledica potpuno zastarelog i tehnički-tehnološki neprilagodjenog energetskog sektora.

Taj sektor izaziva zagadjenja i loše utiče na klimu značajnim emisijama CO2, koje su medju jednima od najvećih u Evropi po glavi stanovnika.

"U trenutku kada na današnjoj sednici u Briselu Evropski savet diskutuje o klimatskom i energetskom okviru od 2020. do 2030. godine, koji je predložila Evropska komisija, jasno je da bez snažnog dostizanja ekoloških standarda EU u oblasti zaštite od zagadjenja koja dolaze od energetike, smanjenja emisije štetnih gasova, te bez značajnih investicija u obnovljive izvore energije, neće biti moguće dostići nivo razvoja koji bi omogućio da Srbija u razumnom roku postane članica EU", ocenjuju u CEKOR-u.

Zbog toga Srbija, kako je istaknuto, mora da prihvati ambicioznije ciljeve uvodjenja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije kao jedinog načina da se smanji enormna uvozna zavisnost Srbije, kako bi se time smanjila makroekonomska nestabilnost, značajno redukovalo energetsko siromaštvo, kao i zagadjenje koje dolazi od energetike.

Iako Evropska komisija poziva da se uvede obavezujući cilj od 40 odsto smanjenja emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte do 2030, to je bilo kritikovano u Evropskom parlamentu zbog nedostatka ambicije, pa se očekuje da će ciljevi biti i povećani, navodi se u saopštenju.

Iz CEKOR-a naglašavaju da to značiti da će i Srbija morati vrlo brzo da počne sa ozbiljnom redukcijom emisija kako bi mogla da prati tempo koji će se zahtevati od svih članica EU, jer će svako odlaganje dovesti do toga da ciljevi budu teže dostižni i da njihova realizacija košta mnogo više.

mmc/vbr


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Februar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA