Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Recikleri: Zbog nemara države smo pred zatvaranjem fabrika

Recikleri: Zbog nemara države smo pred zatvaranjem fabrikaReciklažna industrija Srbije najavila je danas da će 6. marta objaviti kolektivno zatvaranje 11 fabrika i otpuštanje 1.000 ljudi, ukoliko Vlada Srbije ne omogući isplatu duga od 1,5 milijardi dinara na ime naknade za otpad preradjen 2013. godine.

Kako su na konferenciji za novinare rekli recikleri, Vlada Srbije mora da odobri Ministarstvu enegetike, razvoja i zaštite životne sredine potpisivanje ugovora sa reciklerima o naknadi za otpad preradjen u poslednja tri kvartala prošle godine.

"Ugovori su uslov za isplatu nadoknada, a opstanka za reciklažnu industriju neće biti i ako Ministarstvo zaštite životne sredine do 6. marta ne raspiše konkurs o dodeli podsticaja za tretman otpada u 2014", rekla je na konferenciji za novinare predsednica Udruženja reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević.

Ona je dodala da će tada navesti i imena ljudi iz nadležnog ministarstva koji su svojim nestručnim radom i nemarom doveli do teškog stanja u reciklažnoj industriji.

Kako je objasnila, do sada su potpisani samo ugovori o naknadama za otpad preradjen u prvom kvartalu prošle godine.

Vlada je, prema njenim rečima, budžetom predvidela da naknade za tu namenu u prošloj godini iznose 300 miliona dinara, iako je reciklažna industrija preradila otpad za koji bi trebalo isplatiti ukupno 1,8 milijardi dinara naknade.

Vukićevićeva je kazala da takav odnos drževe prema reciklažnoj industriji dovodi u pitanje opstanak firmi koje su za svoje tekuće poslovanje prošle godine morale da uzmu kratkoročne kredite komercijalnih banaka, dok su čekale da im stignu naknade za preradjeni otpad.

"Nemarnim odnosom države i nenamenskim korišćenjem sredstava od ekoloških taksi, kojima bi trebalo da se finansiraju naknade reciklažnoj industriji, ali i svi ostali porojekti zaštite životne sredine, ugrožen je i posao oko 10.000 sakupljača koji prikupljaju sirovine za reciklažnu industriju, a koji su uglavnom iz socijalno ugroženih grupa", rekla je ona.

Dodala je da su ugrožene i investicije od oko 45 miliona evra, koliko je reciklažna industrija uložila u svoje pogone u Srbiji od 2009. do danas.

"Ukoliko se ugasi reciklazna industrija, sav opasan otpad ostaće nepreradjen u prirodi ili na stovarištima industrije i reciklera. Zbog problema nelikvidnosti imamo već pet miliona kilograma opasnog otpada na stovarištima reciklera koji nije preradjen prošle godine", upozorila je ona i dodala da je u 2013. peradjeno 60,5 miliona kilograma opasnog otpada.

Vukićevićeva je podsetila i da je u pregovorima sa Evropskom unijom jedno od najvažnijih poglavlja ono vezano za zaštitu životne sredine i da je zbog toga opstanak reciklažne industrije veoma bitan.

Predsednica Udruženja reciklera se zapitala ko snosi odgovornost što je naplata ekološke takse, kao glavnog izvora finansiranja naknada reciklažnoj industriji i projektima zaštite životne sredine, prošle godine naplaćena samo u 20 procenata, u ukupnom iznosu od pet milijardi dinara.

"Kome je nenaplaćivanjem oko 20 milijardi dinara za ekološku taksu omogućen ekstraprofit", pitala je Vukićevićeva.

mmc/vln/tbv


Izvor : (Beta)

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Februar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA