Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Južna Morava ponovo nije plovna zbog smeća

 

 

Članovi kluba ekstremnih sportova "Ekstrim" iz Vranja snimili su i drugi deo filma o zagadjenju dela Južne Morave kod Vranja, izmedju sela Zlatokop i Vranjske Banje, koji, nakon čišćenja pre dve godine, danas ponovo nije prohodan.

Sekretar kluba "Ekstrim" Srboljub Pešić izjavio je da deo Južne Morave kod Vranja, izmedju sela Zlatokop i Vranjske Banje, ponovo nije plovan zbog velikih količina smeća.

"Ekstrim" je pre dve godine snimio film "Tužna Morava" na kome se vide velike naslage smeća u reci i nakon čega je Morava očišćena u tom delu u okviru akcije "Očistimo Srbiju".

Pešić je za agenciju Beta izjavio da je deo Južne Morave od oko pet kilometara izmedju Vranjske Banje i sela Zlatokop u još gorem stanju nego pre dve godine.

"Dve godine od velike akcije čišćenja prošao sam pešice istom deonicom Južne Morave koja je tada očišćena i uverio se da je sada u još gorem stanju. Pozvali smo Sektor za vanredne situacije sa molbom za podršku i tim za spasavanje na vodi i zajedno smo pokušali da se spustimo rekom što opet nije bilo moguće od smeća", kazao je Pešić.

Prema njegovim rečima, nakon spusta gumenim čamcem na Južnoj Moravi izmedju sela Zlatokop i Vranjske Banje koji je trajao oko 2,5 sata snimljen je drugi deo filma o ekološkoj katastrofi na Južnoj Moravi pod nazivom "Tužna Morava 2 - Stara se majka ne laže".

(Beta)

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Januar
P
U
S
Č
P
S
N
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA