Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Inspekcija potvrdila zagadjenje, RTB obećava isplatu štete

Republička inspektorka za zaštitu životne sredine Emilija Aleksov potvrdila je danas da je usled zagadjenja pogona Rudarsko-topionicarskog basena (RTB) Bor uočen veliki broj uginulih pčela, a u RTB Bor navode da će nadoknaditi štetu.

Oblaci sumpordioksida iz pogona RTB Bor naneli su u subotu, 21. maja, štetu meštanima okoline Bora, jer su uništili voćnjake i pčelinjake u nekoliko domaćinstava.

Direktor Topionice i rafinacije bakra (TIR) Boban Todorović ocenio je da RTB insistira da se formira stručna komisija koja bi utvrdila stepen eventualno nastale štete, kao posledica gasova topioničkih agregata.

"Insistiraćemo da opština Bor odmah formira stručnu komisiju koja će otići u Krivelj i tamo na licu mesta sačiniti zapisnik i izveštaj o pričinjenoj šteti. Na osnovu tih dokumenata, kao i ranijih godina, konstatovana šteta biće svima nadoknadjena", kazao je Todorović.

On je ocenio da su tokom ekološke nesreće topionički agregati radili dobro, i da ni na jednom od četiri merna mesta u gradu nije bilo signala koji bi na vreme upozorio gradjane.

"Iako nijednog trenutka ne odstupa od Akcionog plana Vlade Srbije o smanjenju emisije topioničkih gasova u atmosferu, rukovodstvo Topionice i rafinacije bakra sporadično se susreće sa ovakvim situacijama zbog zastarele tehnologije", kazao je Todorović.

Todorović je najavio da će uskoro biti izgradjena nova topionica koja će biti garancija da se ovakve pojave više neće dešavati.

Nadležni u TIR-u su u septembru prošle godine meštanima naselja Brezonik i sela Krivelj jednokratno isplatili odštetu za stradale poljoprivredne useve u iznosu od hiljadu do 150.000 dinara.

Područje zahvaćeno dimom obišli su, pored inspektora za zaštitu životne sredine, policijski službenici, kao i kriminalistički tehničari.

sat/lan/rpe


Izvor : (Beta)
 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
April
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA