Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Veletržnica u Beogradu uredila deo za odlaganje otpada

Veletržnica u Beogradu uredila deo za odlaganje otpadaVeletržnice Beograd saopštile su danas da su u svom prodajnom kompleksu ogradile i opremile prostor od 50 metara kvadratnih za odlaganje ambalažnog otpada.

Prostor je nazvan "zeleno ostrvo", a cilj je da čitav kompleks Veletržnica na kome se prodaje voće i povrće bude uredniji i čistiji.

Unutar "zelenog ostrva" su postavljeni kontejneri i kante koji su namenjeni za selektovanje otpada, tako da će od danas biti razvrstavani - papir i karton, plastika, metal, staklo i drvo.

Iz Veletržnica Beograda ističu da se svakodnevno iz prodajnog kompleksa odnese oko 400 kilograma ambalažnog otpada, koji će od danas biti razvrstavan.

Kako je dodato, svi radnici na održavanju objekta koji će učestvovati u sakupljanju i selekciji ambalažnog otpada prethodno su prošli obuku.

Planirano je i iskorišćavanje organskog otpada, koji je dominantan na Veletržnici, u energetske svrhe ili za kompostiranje.

Radi se i na postavljanju kontejnera za odlaganje električnog i elektronskog otpada, gde će korisnici usluga Veletržnice i njeni posetioci moći da odlože svoje dotrajale uredjaje (frižidere, šporete, veš mašine, računare, akumulatore, tv, radio i ostale kućne aparate i uredjaje).

Partneri Veletržnica u realizaciji projekta su Eko servis (operater za sakupljanje, transport i tretman ambalažnog otpada) i Ekostar pak (operater za upravljanje ambalažnim otpadom), a pred zaključenjem je i ugovor o saradnji sa operaterom za sakupljanje, transport i tretman elektronskog i električnog otpada.

mmc/tbv


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
April
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA