Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Veliki potencijali za izvoz organskih proizvoda

Veliki potencijali za izvoz organskih proizvodaU Vojvodini je mnogo malih poljoprivrednih poseda koji bi mogli da ostvare veliki profit na evropskom tržištu prelaskom sa konvencionalne na organsku proizvodnju, zaključeno ja na današnjem skupu u Novom Sadu o organskoj proizvodnji.

Predsednica Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju "Serbia organica" Nada Mišković rekla je da u Srbiji prednjače gazdinstva koja imaju do tri hektara zemljišta i mogu da ostvare ogroman profit prelaskom na organsku proizvodnju.

"To je put kojim možemo ići. Potrebno je samo da se proizvodjači udruže, kako bi zajedno izašli u susret ogromnoj tražnji za organskim proizvodima na svetskom tržištu", rekla je Miškovićeva na skupu "Mogućnost izvoza organskih kultura u Nemačku" koji je na Novosadskom sajmu organizovao VIP fond.

Direktor tog fonda Branislav Bugarski rekao je da ogromne šanse postoje u organskoj soji, durok pšenici, kukuruzu šećercu i paprici, a cilj VIP fonda jeste da pomogne proizvodjačima da plasiraju robu na druga tržišta i imaju bolju egzistenciju.

"Ministarstvo poljoprivrede ima stimulacije po hektaru setvene jedinice, a najavljeni su i podsticaji za navodnjavanje i obnovu mehanizacije, što će pospešiti organsku proizvodnju", ocenio je Bugarski i dodao da "sve što se proizvede može i da se proda".

Bugarski je naveo da poljoprivrednici u Vojvodini rade po tehnologijama nemačkog partnera, koji i nadzire proizvodnju i izvoz robe na nemačko tržište, gde su cene organskih proizvoda i do 30 odsto veće u odnosu na konvecionalnu proizvodnju.

Direktor nemačke asocijacije poljoprivrednih proizvodjača "Ekolend" (Ecoland) Rudolf Biler (Rudolph Buehler) rekao je da to udruženje okuplja 3.000 proizvodjača u Nemačkoj, Indiji, Rumuniji i Srbiji i član je Medjunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM).

"Mi otkupljujemo organske proizvode od lokalnih farmera i prodajemo ih u Nemačkoj. Imamo svog inženjera koji obučava farmere za organsku proizvodnju po našoj tehnologiji", rekao je Biler.

Prema njegovim rečima, trenutno je u Srbiji zastupljena proizvodnja organske paprike koja se u prahu prodaje na tržištu Nemačke, na kojem je godišnji promet organskih proizvoda u stalnom porastu i 2010. je iznosio oko šest milijardi evra.

"Za kilogram paprike najboljeg kvaliteta farmeri mogu dobiti i do 10 evra, a zarada po hektaru može dostići i 10.000 evra", rekao je Biler, uz ocenu da je organska aleva paprika iz Srbije trenutno najkvalitetnija na evropskom tržištu.

Na današnjem skupu je rečeno da u Vojvodini ima 2,4 miliona hektara obradivih površina i da je u vlasništvu gradjana oko dva miliona, zbog čega su poljoprivredna gazdinstva usitnjena i sve manje konkurentna u tradicionalnoj proizvodnji.

daz/vuk/dar


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
April
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA