Jesen u parku
Jesen u parku
Maca
Maca
Ptice i sunce
Ptice i sunce

Organska proizvodnja na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Organska proizvodnja na Sajmu poljoprivrede u Novom SaduOrganizacija Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje Srbije najavila je danas da će organska proizvodnja biti predstavljena na 79. Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a uz podršku Ministarstva poljoprivrde i trgovine.

Na sajmu će se od 12. do 18. maja predstaviti centri za organsku proizvodnju iz Selenče, Valjeva, Svilajnca, Leskovca i Negotina, kao i udruženja organskih proizvodjača iz cele Srbije, gazdinstva, proizvodjači, preradjivači i distributeri prehrambenih proizvoda.

Prodajne programe predstaviće i proizvodjači i distributeri sredstava za oplemenjivanje zemljišta i ishranu biljaka, sredstava namenjenih zaštiti u organskoj proizvodnji i distributeri mašina za preradu.

Biće prisutne i sertifikacione organizacije, a obrazovne ustanove promovisaće aktuelnosti u nastavnim programima i aktivnosti usmerene ka organskoj proizvodnji, dok će naučno-istraživačke ustanove predstaviti sertifikovanu semensku proizvodnju.

U toku trajanja sajma biće, pored ostalog, održana predavanja na temu organske poljoprivredne proizvodnje i održivog razvoja.

Procena je da se organska proizvodnja u Srbiji odvija na oko 3.000 hektara, od ukupno 4,1 miliona hektara obradivih površina.

Glavni razlog trenutno male organska proizvodnje u Srbiji, prema rečima stručnjaka su, visoka cena sertifikacije organskih proizvoda, neuredjeno tržište repromaterijala, naročito semenske robe i sredstava zaštite, kao i nedovoljna finansijska pomoć proizvodjačima i nedovoljno sazrela svest potrošača.

Organska proizvodnja zastupljena je u više od 160 zemalja sveta, a pod organskim kulturama nalazi se 37,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Organski proizvodi skuplji su od konvencionalnih od 20 do 50 odsto.

mmc/goc


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Novembar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije počelo je kontrolu uklanjanja radioaktivnih gromobrana sa stambenih i poslovnih zgrada, kojih je po procenama Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije preostalo oko 2.200.Zbog toga je Ministarstvo ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA