Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Organska proizvodnja na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Organska proizvodnja na Sajmu poljoprivrede u Novom SaduOrganizacija Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje Srbije najavila je danas da će organska proizvodnja biti predstavljena na 79. Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a uz podršku Ministarstva poljoprivrde i trgovine.

Na sajmu će se od 12. do 18. maja predstaviti centri za organsku proizvodnju iz Selenče, Valjeva, Svilajnca, Leskovca i Negotina, kao i udruženja organskih proizvodjača iz cele Srbije, gazdinstva, proizvodjači, preradjivači i distributeri prehrambenih proizvoda.

Prodajne programe predstaviće i proizvodjači i distributeri sredstava za oplemenjivanje zemljišta i ishranu biljaka, sredstava namenjenih zaštiti u organskoj proizvodnji i distributeri mašina za preradu.

Biće prisutne i sertifikacione organizacije, a obrazovne ustanove promovisaće aktuelnosti u nastavnim programima i aktivnosti usmerene ka organskoj proizvodnji, dok će naučno-istraživačke ustanove predstaviti sertifikovanu semensku proizvodnju.

U toku trajanja sajma biće, pored ostalog, održana predavanja na temu organske poljoprivredne proizvodnje i održivog razvoja.

Procena je da se organska proizvodnja u Srbiji odvija na oko 3.000 hektara, od ukupno 4,1 miliona hektara obradivih površina.

Glavni razlog trenutno male organska proizvodnje u Srbiji, prema rečima stručnjaka su, visoka cena sertifikacije organskih proizvoda, neuredjeno tržište repromaterijala, naročito semenske robe i sredstava zaštite, kao i nedovoljna finansijska pomoć proizvodjačima i nedovoljno sazrela svest potrošača.

Organska proizvodnja zastupljena je u više od 160 zemalja sveta, a pod organskim kulturama nalazi se 37,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Organski proizvodi skuplji su od konvencionalnih od 20 do 50 odsto.

mmc/goc


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Jun
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA