Konji i zalazak sunca
Konji i zalazak sunca
Patka i opalo lisce
Patka i opalo lisce
Livadsko cvece
Livadsko cvece

Počela izgradnja TE na biogas u Baču

Počela izgradnja TE na biogas u BačuU vojvodjanskoj opštini Bač danas je svečano označen početak izgradnje termoelektrane na biogas, a vrednost te slovačke investicije je 15 miliona evra.

Reč je o termoelektrani ukupne snage četiri megavata, u kojoj će biti zaposleno 25 osoba i koja treba da bude završena do maja 2013. godine. Investitor je slovačka kompanija "Enesko" (Enesco).

Termoelektrana će kao gorivo koristiti poljoprivredni organski otpad, koji je 100 odsto prirodni biološki materijal i koji ne utiče negativno na životnu sredinu, rečeno je na otvaranju.

Kako je objašnjeno, biomasa koja se javlja na izlazu iz proizvodnje vraća se u zemljište kao organska materija, odnosno kao odlično prirodno djubrivo.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je veoma važno je da se ono što je blago i plod vojvodjanske zemlje više neće bacati, već će se koristiti.

Dodao je da slovački investitori najvljuju realizaciju sličnih projekata širom Vojvodine.

Podsetio je da je ovo već druga slovačka investicija u Vojvodini u ovoj sedmici, nakon što je u ponedeljak otvoren Akva park u Bačkom Petrovcu.

Ambasador Slovačke Jan Varšo takodje je izrazio zadovoljstvo zbog slovačkih investicija u Vojvodini.

dgh/tbv


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Oktobar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Stana Božović izjavila je danas da će do 15. septembra biti poznat model po kome će se finansirati oblast zaštite životne sredine."Ministarstvo poljopivrede i zaštite životne sredine traži model za ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA