Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Počela izgradnja TE na biogas u Baču

Počela izgradnja TE na biogas u BačuU vojvodjanskoj opštini Bač danas je svečano označen početak izgradnje termoelektrane na biogas, a vrednost te slovačke investicije je 15 miliona evra.

Reč je o termoelektrani ukupne snage četiri megavata, u kojoj će biti zaposleno 25 osoba i koja treba da bude završena do maja 2013. godine. Investitor je slovačka kompanija "Enesko" (Enesco).

Termoelektrana će kao gorivo koristiti poljoprivredni organski otpad, koji je 100 odsto prirodni biološki materijal i koji ne utiče negativno na životnu sredinu, rečeno je na otvaranju.

Kako je objašnjeno, biomasa koja se javlja na izlazu iz proizvodnje vraća se u zemljište kao organska materija, odnosno kao odlično prirodno djubrivo.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je veoma važno je da se ono što je blago i plod vojvodjanske zemlje više neće bacati, već će se koristiti.

Dodao je da slovački investitori najvljuju realizaciju sličnih projekata širom Vojvodine.

Podsetio je da je ovo već druga slovačka investicija u Vojvodini u ovoj sedmici, nakon što je u ponedeljak otvoren Akva park u Bačkom Petrovcu.

Ambasador Slovačke Jan Varšo takodje je izrazio zadovoljstvo zbog slovačkih investicija u Vojvodini.

dgh/tbv


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Januar
P
U
S
Č
P
S
N
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA