Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Počinje sezona protivgradne odbrane

Počinje sezona protivgradne odbraneU Srbiji danas počinje sezona odbrane za koju je do sada obezbedjena 8.581 protivgradna raketa.

Kako je ranije agenciji Beta rekao načelnik Uprave za upravljanje rizicima MUP-a Branko Jovanović, "osposobljeno je 3.200 strelaca, a biće aktivirano 1.600 protivgradnih stanica, što je u skladu sa planom".

Jovanović je kazao da je obezbedjen dovoljan broj raketa za početak sezone i naveo da će se one do kraja sezone - 15. oktobra kupovati sukcesivno, u skladu sa potrošnjom i meteorološkim prilikama.

Za to su za sada izdvojena 52 miliona dinara "i ućićemo u sukcesivnu nabavku još 1.500 raketa", rekao je on.

U Srbiji je prošle godine ispaljeno 5.600 do 5.700 raketa, a sezona je završena 24. jula pošto potom toga nije bilo potrebe za dejstvom strelaca.

Kako je naveo Jovanović, mesečna naknada za strelce ove godine je 4.000 dinara, a neke lokalne samouprave će iz spostvenih budžeta dodatno finansirati njihov rad.

On je istakao i da je "maksimalna efikasnost delovanja protivgradnih raketa oko 70 odsto", ocenivši da je to "najefikasniji sistem u svetu".

Ukupna površina koja se u Srbiji brani od grada je 7,7 miliona hektara, od čega je poljoprivredno zemljište pet miliona hektara.

U sezoni koja traje od 15. aprila do 15. oktobra, a grad u Srbiji se pojavi u 30 do 60 dana, naročito u maju i junu.

Sistem protivgradne zaštite je prošle godine prešao iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije u nadležnost Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

mmc/šm


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
April
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA