Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

EU dozvoljava eksploataciju uljnih škriljaca

EU dozvoljava eksploataciju uljnih škriljacaEvropska unija ne zabranjuje eksploataciju uljnih škriljaca i ne zahteva zatvaranje postrojenja za preradu, ali traži strogu primenu ekoloških standarada, izjavio je danas direktor u estonskoj kompaniji Esti energija Prit Raid.

On je novinarima iz Srbije koji borave u poseti Estoniji, kazao da tehnologija prerade uljnih škriljaca u toj državi prevazilazi ekološke standarde EU.

Raid je podsetio da je Esti energija zainteresovana za ulaganje u ekspolataciju uljnih škriljaca u Aleksincu i istakao da Estonija godišnje preradi 16 miliona tona uljnih škriljaca od kojih dobija 95 odsto električne energije i oko 400.000 tona nafte.

Menadžer za zaštitu životne sredine u Esti energiji Tonis Meriste kazao je da nova tehnologija prerade uljnih škriljaca omogućava bolji kvalitet vazduha, manju emisiju štetnih gasova, nisku potrošnju vode, zaštitu podzemnih voda kao i korišćenje pepela u različite svrhe.

Pepeo koji se dobije nakon prerade uljnih škriljaca može da se upotrebi kao sirovina za proizvodnju gradjevinskih materijala, za izgradnju puteva, cement, hemijsku industriju, poljoprivredu i šumarstvo, pojasnio je on.

Meriste je naglasio da je moguća rekultivacija zemljišta gde su ekspolatisani uljni škriljci na više načina kao što je pošumljavanje, stvaranje veštačkih jezera, izgradnja rekreativnih parkova.

On je kazao da je emisija ugljen dioksida prilikom prerade svedena na minimum, pepeo je hemijski stabilan i nema isparavanja toksičnih materija.

Esti energija je državna kompanija sa oko 8.000 zaposlenih u čijem su vlasništvu rudnici uljnih škriljaca, elektrane i toplane kao i postrojenja za proizvodnju nafte iz uljnih škriljaca.

Procene potencijalnih geoloških rezvervi uljnih škriljaca u Aleksničkom basenu su oko dve milijarde tona ili više od 1,1 milijada barela nafte.

mmc/vln/tbv


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Decembar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA