Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Srbija za sada bez adekvatne prerade metalne ambalaže

Srbija za sada bez adekvatne prerade metalne ambalažeU Srbiji još nije razvijena prerada metalne ambalaže koja bi omogućila da se sačuvaju i ponovo iskoriste njena svojstva, pa se takva ambalaža i dalje reciklira u inostranstvu, piše danas portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs).

U Srbiji je zaživela reciklaža metala, uključujući i metalnu ambalažu, ali se ona zasniva na pretapanju metala, rekla je za EurAktiv direktorka komunikacija u Sekopaku, ovlašćenom operateru za ambalažni otpad u Srbiji, Rebeka Božović.

"U Ju Es Stilu (U.S.Steel), u mnogim čeličanama koje pretapaju razne vrste metala zaživela je reciklaža metala. Medjutim, kada imate limenku od čelika ili aluminijuma, šteta je da se taj sto odsto čisti materijal ne reciklira u postrojenjima koja vam daju isti takav materijal i koja ne služe pretapanju materijala", rekla je Božovićeva.

Ona je rekla da reciklaža metalne ambalaže na način na koji bi se očuvala njena svojstva nije ekonomski do kraja isplativa u Srbiji zbog čega se takva ambalaža izvozi i reciklira u inostranstvu, uglavnom u Evropi.

Božovićeva je ocenila da će se, kako se bude povećavao priliv metalne ambalaže i razvijalo prikupljanje te ambalaže u skladu sa nacionalnim ciljevima na tom planu, stvoriti uslovi da se domaće i strane firme zainteresuju za ulaganja u takva postrojenja u Srbiji.

Prema podacima koje je odstavio Sekopak, udeo čelične ambalaže koja se koristi za pakovanje proizvoda ili se uvozi u vidu upakovanih proizvoda iznosi 63 procenata ukupne metalne ambalaže u Srbiji.

Božovićeva je navela da takav odnos čelične i aluminijumske ambalaže posebno zanimljiv, jer se do sada verovalo da je aluminijumska ambalaža mnogo zastupljenija od čelične na tržištu.

Prema njenima rečima, slika se promenila jer je i prehrambena industrija koja koristi čelične konzerve za hranu počela da aktivnije dostavlja podatke, dok je do sada to činila uglavnom industrija pića koja koristi aluminijumske konzerve.

U Srbiji za sada podaci o količini reciklirane čelične ambalaže ne daju pravu sliku, pošto su za 2010. i 2011. postavljeni opšti ciljevi u recikliranju otpada, a ne po vrstama materijala, rekli su u Sekopaku.

Prema podacima kojima Sekopak raspolaže, potencijal za reciklažu čelične ambalaže u Srbiji se procenjuje na oko 500 tona mesečno, odnosno oko 6.000 tona godišnje.

U Izveštaju o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Srbiji u 2010, koji je pripremila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA), u Srbiji je prošle godine na tržište plasirano oko 430.000 tona ambalaže, a udeo čelične ambalaže je bio izmedju 16.000 i 17.000 tona ili 3,6 procenta.

mpo/mmc/bos


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Jun
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA