Zamrznuta ruza
Zamrznuta ruza
Izlazak sunca
Izlazak sunca
Oblacno i kisovito
Oblacno i kisovito

Srbija za sada bez adekvatne prerade metalne ambalaže

Srbija za sada bez adekvatne prerade metalne ambalažeU Srbiji još nije razvijena prerada metalne ambalaže koja bi omogućila da se sačuvaju i ponovo iskoriste njena svojstva, pa se takva ambalaža i dalje reciklira u inostranstvu, piše danas portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs).

U Srbiji je zaživela reciklaža metala, uključujući i metalnu ambalažu, ali se ona zasniva na pretapanju metala, rekla je za EurAktiv direktorka komunikacija u Sekopaku, ovlašćenom operateru za ambalažni otpad u Srbiji, Rebeka Božović.

"U Ju Es Stilu (U.S.Steel), u mnogim čeličanama koje pretapaju razne vrste metala zaživela je reciklaža metala. Medjutim, kada imate limenku od čelika ili aluminijuma, šteta je da se taj sto odsto čisti materijal ne reciklira u postrojenjima koja vam daju isti takav materijal i koja ne služe pretapanju materijala", rekla je Božovićeva.

Ona je rekla da reciklaža metalne ambalaže na način na koji bi se očuvala njena svojstva nije ekonomski do kraja isplativa u Srbiji zbog čega se takva ambalaža izvozi i reciklira u inostranstvu, uglavnom u Evropi.

Božovićeva je ocenila da će se, kako se bude povećavao priliv metalne ambalaže i razvijalo prikupljanje te ambalaže u skladu sa nacionalnim ciljevima na tom planu, stvoriti uslovi da se domaće i strane firme zainteresuju za ulaganja u takva postrojenja u Srbiji.

Prema podacima koje je odstavio Sekopak, udeo čelične ambalaže koja se koristi za pakovanje proizvoda ili se uvozi u vidu upakovanih proizvoda iznosi 63 procenata ukupne metalne ambalaže u Srbiji.

Božovićeva je navela da takav odnos čelične i aluminijumske ambalaže posebno zanimljiv, jer se do sada verovalo da je aluminijumska ambalaža mnogo zastupljenija od čelične na tržištu.

Prema njenima rečima, slika se promenila jer je i prehrambena industrija koja koristi čelične konzerve za hranu počela da aktivnije dostavlja podatke, dok je do sada to činila uglavnom industrija pića koja koristi aluminijumske konzerve.

U Srbiji za sada podaci o količini reciklirane čelične ambalaže ne daju pravu sliku, pošto su za 2010. i 2011. postavljeni opšti ciljevi u recikliranju otpada, a ne po vrstama materijala, rekli su u Sekopaku.

Prema podacima kojima Sekopak raspolaže, potencijal za reciklažu čelične ambalaže u Srbiji se procenjuje na oko 500 tona mesečno, odnosno oko 6.000 tona godišnje.

U Izveštaju o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Srbiji u 2010, koji je pripremila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA), u Srbiji je prošle godine na tržište plasirano oko 430.000 tona ambalaže, a udeo čelične ambalaže je bio izmedju 16.000 i 17.000 tona ili 3,6 procenta.

mpo/mmc/bos


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Mart
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA