Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

EPS planira osam novih hidroelektrana

EPS planira osam novih hidroelektranaElektroprivreda Srbije (EPS) planira da izgradi osam novih hidroelektrana i revitalizuje 17 postojećih, najavio je danas predsednik Upravnog odbora te državne kompanije Aca Marković.

Marković je na otvaranju 5. Medjunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije u Skupštini Vojvodine kazao da će najveći kapacitet medju novim hidrocentralama imati reverzivbilna hidroelektrana DJerdap 3 na Dunavu.

Kako je naglasio Marković, EPS će podsticati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i planira da se usredsredi na proizvodnju struje iz malih hidroelektrana, vetroparkova, solarnih panela i bomase.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da Pokrajina raspolaže velikim potencijalima vode, vetra, geotermalnih izvora i biomase, koja se u ovom trenutku veoma malo koristi.

"U Vojvodini imamo oko dva miliona hektara obradivih površina i u tom sektoru bi moglo da se zaposli hiljade ljudi, ali potencijali biomase trenutno nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni", rekao je Pajtić i dodao je da je cilj Vlade Vojvodine da obnovljivi izvori čine 10 odsto ukupno dobijene energije u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, ukoliko bi ukupan potencijal biomase u Srbiji bio iskorišćen, on bio bi dovoljan da zadovolji oko 20 odsto ukupne potražnje energije u našoj zemlji.

Vojvodjanski sekretar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Dušanka D. Sremački najavila je da će za mesec dana biti završen Prostorni plan Vojvodine, koji će biti strateški dokument za sva buduća ulaganja i u sektoru energetike.

"To će biti strateški dokument za korišćenje i očuvanje prostora Vojvodine. Osnovni cilj za obnovljive izvore energije je da povećamo njihovo učešće sa sadašnjih 7,7 odsto na 19 odsto do 2020. godine", rekla je Sremački i dodala da Streteški plan garantuje realizaciju investicija u oblasti obnovljivih izvora energije.

Predsednik programskog odbora Foruma Tihomir Simić rekao je da su zemlje EU utvrdile energetsku platformu do 2020. godine kojoj teži i Srbija, a prvi korak na tom putu bilo je donošenje Zakona o energetici, koji je u skladu sa standardima EU u toj oblasti.

Članice EU su donele strategiju Evropa 2020 koja predvidja da se potrošnja energije iz obnovljivih izvora poveća na 20 odsto do 2020. godine, a da bi se taj cilj ostvario zemlje-članice imaju posebne planove.

U svim zemljama EU uveden je program za unapredjenje obnovljivih izvora energije fiksiranim tarifama za energiju koja se proizvodi iz tih izvora, koje su u skladu sa stvarnim troškovima proizvodnje za svaki izvor energije.

Pokrovitelji dvodnevnog skupa su Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i javno preduzeće Elektrovojvodina, a organizatori su Institut za evropske poslove iz Diseldorfa, TMC Grupa i Pokrajinski centar za energetsku efikasnost.

daz/vln/šm


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
April
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA