Opalo lisce
Opalo lisce
Jesen u parku
Jesen u parku
Povrce
Povrce

EPS planira osam novih hidroelektrana

EPS planira osam novih hidroelektranaElektroprivreda Srbije (EPS) planira da izgradi osam novih hidroelektrana i revitalizuje 17 postojećih, najavio je danas predsednik Upravnog odbora te državne kompanije Aca Marković.

Marković je na otvaranju 5. Medjunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije u Skupštini Vojvodine kazao da će najveći kapacitet medju novim hidrocentralama imati reverzivbilna hidroelektrana DJerdap 3 na Dunavu.

Kako je naglasio Marković, EPS će podsticati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i planira da se usredsredi na proizvodnju struje iz malih hidroelektrana, vetroparkova, solarnih panela i bomase.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da Pokrajina raspolaže velikim potencijalima vode, vetra, geotermalnih izvora i biomase, koja se u ovom trenutku veoma malo koristi.

"U Vojvodini imamo oko dva miliona hektara obradivih površina i u tom sektoru bi moglo da se zaposli hiljade ljudi, ali potencijali biomase trenutno nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni", rekao je Pajtić i dodao je da je cilj Vlade Vojvodine da obnovljivi izvori čine 10 odsto ukupno dobijene energije u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, ukoliko bi ukupan potencijal biomase u Srbiji bio iskorišćen, on bio bi dovoljan da zadovolji oko 20 odsto ukupne potražnje energije u našoj zemlji.

Vojvodjanski sekretar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Dušanka D. Sremački najavila je da će za mesec dana biti završen Prostorni plan Vojvodine, koji će biti strateški dokument za sva buduća ulaganja i u sektoru energetike.

"To će biti strateški dokument za korišćenje i očuvanje prostora Vojvodine. Osnovni cilj za obnovljive izvore energije je da povećamo njihovo učešće sa sadašnjih 7,7 odsto na 19 odsto do 2020. godine", rekla je Sremački i dodala da Streteški plan garantuje realizaciju investicija u oblasti obnovljivih izvora energije.

Predsednik programskog odbora Foruma Tihomir Simić rekao je da su zemlje EU utvrdile energetsku platformu do 2020. godine kojoj teži i Srbija, a prvi korak na tom putu bilo je donošenje Zakona o energetici, koji je u skladu sa standardima EU u toj oblasti.

Članice EU su donele strategiju Evropa 2020 koja predvidja da se potrošnja energije iz obnovljivih izvora poveća na 20 odsto do 2020. godine, a da bi se taj cilj ostvario zemlje-članice imaju posebne planove.

U svim zemljama EU uveden je program za unapredjenje obnovljivih izvora energije fiksiranim tarifama za energiju koja se proizvodi iz tih izvora, koje su u skladu sa stvarnim troškovima proizvodnje za svaki izvor energije.

Pokrovitelji dvodnevnog skupa su Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i javno preduzeće Elektrovojvodina, a organizatori su Institut za evropske poslove iz Diseldorfa, TMC Grupa i Pokrajinski centar za energetsku efikasnost.

daz/vln/šm


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Oktobar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Stana Božović izjavila je danas da će do 15. septembra biti poznat model po kome će se finansirati oblast zaštite životne sredine."Ministarstvo poljopivrede i zaštite životne sredine traži model za ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA