Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Peticija protiv izgradnje malih hidrocentrala u NP Sutjeska

Peticija protiv izgradnje malih hidrocentrala u NP SutjeskaNarodnoj skupštini Republike Srpske danas je uručena peticija banjalučkog Centra za životnu sredinu protiv izgradnje malih hidrocentrala u Nacionalnom parku Sutjeska.

Peticija, tokom koje je za sedam dana prikupljeno oko šest hiljada potpisa gradjana, uručena je nadležnima u parlamentu RS simbolično u pet do 12.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu očekuje da će gradjanska inicijativa pod nazivom "Bitka za Sutjesku" ubrzo doći na dnevni red Skupštine.

"Struka i javnost su jasno rekli šta misle o ovom pitanju. Sada je na poslanicima da se izjasne", kazala je Crnković novinarima.

Iz Centra su poručili da će koristiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva da "odbrane Sutjesku".

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi.

Najvredniji delovi nacionalnog parka su kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke, i strogi prirodni rezervat Perućica.

Kampanja "Bitka za Sutjesku" je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Investitor "Drina Hidro Enerdži" iz Ugljevika planira da izgradi pet malih hidroelektrana, dve na reci Sutjesci i tri na Hrčavki.

ljk/gor/goc

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Januar
P
U
S
Č
P
S
N
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA