Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Pljevljaci ugroženi lošim vazduhom

Pljevljaci ugroženi lošim vazduhomVazduh u Pljevljima je 12 puta zagadjeniji od dozvoljene granice, saopštila je nevladina organizacija "Breznica" i zatražila da se u tom gradu uvede vanredno stanje.

Iz nekih opozicionih političkih partija su, takodje, zatražili da se tokom zime obustavi rad Termoelektrane u Pljevljima, koja se smatra glavnim zagadjivačem vazduha.

Od Vlade Crne Gore zatraženo je da Pljevljaci dobiju popust za potrošnju električe struje, sve do kraja aprila, da bi se tako podstakli na grejanje termoakumulacionim pećima.

To bi, kako je objasnila organizacija "Breznica", smanjilo ispuštanje velikih količina otrovnog dima iz kuća i stanova u vazduh, jer se Pljevljaci najčešće greju loženjem uglja.

Predsednik NVO "Breznica" Milorad Mitrović podsetio je da je trajno rešenje za čistiji vazduh u Pljevljima toplifikacija grada i da postoji ideja da se to uradi u okviru izgradnje drugog bloka pljevaljske termolektrane.

Pored zagadjenja vazduha, od početka decembra u Pljevljima nema ni pitku vodu. Na tri izvorišta sa kojih se grad snabdeva, kako su inspekcije utvrdile, voda je zamućena i bakteriorolški neispravna za piće. Čak, kako je saopšetno, nije odgovarajuća ni za kupanje.

Ispravna voda se u Pljevljima jedino može natočiti na jednoj česmi u Milet bašti, gde dolazi veliki broj gradjana.

idp/and/dar


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Februar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA