Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Osnovana asocijacija Parkovi Dinarida

Osnovana asocijacija Parkovi DinaridaOsnivačkom skupštinom u Podgorici, danas je utemeljena regionalna asocijacija "Parkovi Dinaridi - mreža zaštićenih područja Dinarida".

Njeno sedište biće u glavnom gradu Crne Gore, a za predsednika te asocijacije izabran je Zoran Mrdak, direktor Javnog preduzeća "Nacionalni parkovi Crne Gore".

U asocijaciju su ušla nacionalna preduzeća za gazdovanje parkovima, iz osam zemalja regiona. Novoosnovanom asocijacijom umrežena su 82 zaštićena područja u državama koje su nastale na tlu bivše Jugosalvije, kao i Albanije.

Cilj asocijacije je, kako je rečeno, razmena iskustava u oblasti nacionalnih parkova, kao i samih kadrova koji se bave tom problematikom, radi potpunije zastitte prirodnih resursa i njihove adekvatnije valorizacije.

Direktor "Nacionalnih parkova Crne Gore" i predsednik novoosnovane asocijacije Zoran Mrdak je kazao da će se asocijacija zalagati za održivi turizam na području Dinarida, što ne podrazumeva masovnost turista.

Mrdak je rekao da je biodiverzititet Dinarida medju najraznovrsnijim i najbogatijim u svijetu.

Osnivanje asocijacije pozdravio je predstavnik Svetske organizacije za zaštitu prirode Leon Kebe, Slovenac koji je bio vodja projekta za osnivanje asocijacije parkova Dinarida.

Organizovana zaštita Dinarida počela je još u 19. veku, a prvi nacionalni parkovi na tom području osnovani su pre pola veka.

U novoosnovanoj asocijaciji, pored ostalih, su Biogradska Gora, Lovćen, Durmitor, Skadarsko Jezero, zatim, Sutjeska, Hutovo Blato, Vrelo Bosne, Prokletije, Djerdap, Tara, Šargan i Mokra Gora, Ljubljansko barje i svih 19 nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

idp/goc


Izvor : (Beta)

 

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Februar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita Pravac suma Seoska susara Cvet Suncokret Trava 2 Lokvanj Gozba Fotografija br. 5 Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA