Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Populus sp. - Topola

Populus sp. - TopolaTopola je rod listopadnih biljaka koje pripadaju porodici vrba ( Salicaeae). Šume topola se obično javljaju pored obala reka i poznate su po brzom rastu. Drvo topole se masovno koristi u industriji drveta i papira.

Topole se rasprostiru u umerenoj klimatskoj zoni severne zemljine polulopte.
U srednjoj Evropi najčešće se javljaju crna topola ( Populus nigra) i bela topola (Populus alba).

Bela topola ( Populus alba) – Visoko drvo centralne, istočne i jugozapadne Evrope, jugozapadne i centralne Azije, Kine i Japana. Veoma brzo raste i dostiže visinu do 35 metara. Kratkog je životnog veka. Krošnja okruglog, retko piramidalnog oblika. Tamno zeleno lišće nalik na lepezu, ima paperjasto belo naličje koje na vetru stvara efekat svetlucanja. Cvetovi se pojavljuju u proleće, pre listova. Belo stablo i kora bele topole zajedno sa posebno toniranim lišćem je naročito upadljivo. Kora ostaje glatka i bela sve dok drvo zaista ne ostari kada ona postaje ispucala i neugledna. Grane su izuzetno krte i lomljive i veoma lako pucaju pri olujnim vetrovima. Bela topola je drvo razdvojenih polova ( postoje muška i ženska stabla). Na muškom drveću su resice (čaure) sive sa upadljivim crno-crvenim prašnicima. Ženske resice su sivo-zelene duge oko 10 centimetara.

Bela topola naseljava staništa bogata vlagom i svetlošću. Najčešće su to tereni blizu reka, jezera, kanala. Razvija veoma moćan korenov sistem pa je veoma pogodna za vezivanje rečnih obala. Otporna je na dim i štetne gasove u vazduhu. Loše podnosi orezivanje. Razmnožava se semenom, korenovim reznicama i izbojcima.

Veoma je efektno drvo za monumentalne kompozicije za velike parkove i park šume na aluvijalnim terenima. Podesna je i kao soliter (1) zbog svoje široke i svetle krošnje.

Crna topola ( Populus nigra) – visoko drvo zapadne, srednje i istočne Evrope, zapadne i centralne Azije i zapadnog Sibira. U visinu može porasti do 40 metara. Kora stabla je pepeljasto siva, a krošnja široka, dosta retka i vrlo granata.  Listovi rombičnog do trouglastog oblika, sa lica sjajno, intezivno zeleni, sa naličja svetlije zeleni i mat. Cveta mart – april mesec. Plodne rese su duge oko 10 centimetara.

Crna topola se kod nas često sreće na poplavnim aluvijalnim terenima duž reka. Drvo crne topole je meko, male trajnosti, dobro se cepa i lako obrađuje. Upotrebljava se za izradu nameštaja, u stolarstvu i za iverice.

Orezivanje dobro podnosi. Dostiže starost do 300 godina.

Vrlo je varijabilna vrsta. Najpoznatiji je kultivar: Populus nigra  var. Italica – Jablan

Jedina izrazita vertikala naših brdskih krajolika. Što je čempres na Primorju, jablan je na kontinentu. Valjkaste je krošnje, sa deblom do vrha, širine do 3 m. Dostiže visinu do 25 m. U rano proleće  kada jablan pupi, širi se oko njega prijatan miris. Lista u aprilu, maju. Otporan na gradske uslove.
Koristi se za pojedinačnu, ređe grupnu sadnju, drvorede (2)  i zaštitne pojaseve. Podnosi orezivanje, pa je pogodan i za manje vrtove.

Pupoljci jablana su narodni lek.Od svežih, zdravih pupoljaka izradjuje se mast za rane, za lečenje ispucalih usana i dojki, a naročito protiv upale hemoroida. Od pupoljaka se izrađuje vrlo aktivan ugalj sa velikom apsorpcionom moći.

Narodni iscelitelji pod krošnjom topole uspešno su lečili obolele od groznice, a voda u kojoj je prokuvano lišće topole odlična je za skidanje telesne temperature.

Ako se u kupusište zabode jedna grančica topole, kupus će biti zaštićen od parazita.

Mitologija

Topola je gospodar voda. U grčkoj mitologiji bela topola simbolizuje čudesna jelisejska polja, a crna topola je znamenje podzemnog sveta – ada.

Budući da lice i naličje listova topole krase različite boje, u drevnim kineskim tradicijama, topola simbolizuje dualnost, jin i jang, lunarni i solarni sistem.

U našim krajevima verovanja idu iz krajnosti u krajnost: dok neki smatraju da u krošnjama topole svoje domove svijaju vile, drugi kažu da topolino lišće uvek treperi zato što je prokleto.

Visoko jablanovo drvo je simbol stasitosti. Takođe, predstavlja i simbol gordosti, snage, usamljenosti.

Jablanovi

Zašto noćas tako šume jablanovi,
Tako strašno, čudno? Zašto tako šume?
Žuti mesec sporo zalazi za hume,
Daleke i crne, ko slutnje;  i snovi.
U toj mrtvoj noći pali su na vodu,
Ko olovo mirnu i sivu, u mraku.
Jablanovi samo visoko u zraku
Šume, šume čudno, i drhću u svodu.
Sam, kraj mirne vode, u noći, ja stojim
Ko potonji čovek. Zemljom prema meni,
Leži moja senka. Ja se noćas bojim,
Sebe, i ja strepim sam od svoje seni.

Jovan  Dučić

_____________________


(1) Soliterno stablo ili soliter – predstavlja pojedinačno drveće ili druge vrste biljaka koje dominiraju u prostoru. Izuzetan položaj solitera omogućava njegovo sagledavanje iz svih pravaca.
(2)    Drvoredi su linijski raspoređeno drveće na ulicama, u stambenim kompleksima, duž saobraćajnica ili u parkovima, koji razdvajaju površine različitih namena..Obično se sade pravolinijski I prate liniju ulice, šetališta…

 
comments powered by Disqus
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA