Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Taxus baccata - Tisa

Taxus baccata - Tisa Tisa je zimzeleno dvodomo (1) drvo iz porodice Taxaceae. Široko je rasprostranjena vrsta na području Evrope, zapadne Azije i severozapadne Afrike. U Srbiji je ima na Zlatiboru, Kopaoniku, u Đerdapskoj klisuri.

U visinu poraste 15 m, a prečnik stabla može da dostigne do 1m. U baštama dostiže visinu do 5m. Često je žbun sporog rasta. Krošnja je široko zaobljena i zavisno od hortikulturnih formi može biti stubasta, jajasta, polegla... Četine su tamnozelene boje. Cveta u martu i aprilu. Cvetovi na muškim stablima su u cvastima , u pazuhu lišća, a ženski cvetovi su pojedinačni. Na ženskim primercima se javljaju crvene bobice tj. arilus (2) .  Svi delovi biljke, sem arilusa  su jako otrovni.

U parkovima se široko gaji i pokazalo se da može da raste u vrlo različitim uslovima – u senci i na veoma otvorenim položajima, na dubokom  i bogatom ali i na plitkom i siromašnom zemljištu. 

Raste sporo i predstavlja dugovečnu vrstu, može da doživi 2000 – 4000 godina.

Tisa sa svojim formama predstavlja veoma cenjen material za ozelenjavanje. Može da se koristi na različitim zelenim površinama  bilo pojedinačno ili u grupama, u zajednici sa drugim vrstama.

Tisovo drvo je teško, tvrdo, čvrsto i elastično. Teško se cepa, ali se površina veoma dobro obrađuje. Najčešće se koristi u umetničkom stolarstvu, za strugarske i rezbarske radove, za stubove, izradu drvenih sudova i pribora za jelo. Nekada se njeno drvo upotrebljavalo u brodogradnji i za izradu slavina na buradima. Smatra se da su masovna seča i upotreba tise, kao i narodna verovanja u njenu zaštitničku moć, gotovo doprineli njenom istrebljenju.
Danas zakon strogo zabranjuje seču tise.

Narodno verovanje kaže da tisa štiti od zlih duhova, pa je u krajevima gde je rasla, narod njeno drvo ušivao u odeću ili nosio okačenu o vrat u obliku krstića. Od tisinog drveta pravile su se kašike, štapovi i ogrlice. Magična moć tise objašnjava se njenom dugovečnošću.


______________________________

(1)Dvodome biljke su one koje imaju isključivo jednopolne cvetove, ali se muški nalaze na jednoj, a ženski na drugoj biljci.
(2) Arilus je  mesnato tkivo crvene boje kojim je seme okruženo

 
comments powered by Disqus
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA