Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Istraživanje: Ambrozija nastavlja da raste u Evropi

Istraživanje: Ambrozija nastavlja da raste u EvropiAmbrozija, biljka iz Severne Amerike čiji polen izaziva jaku alergiju, nastaviće postepeno da raste u Evropi narednih decenija, saopštili su danas francuski naučnici u novom istraživanju.Uvedena u Evropu krajem 19. veka, visoko alergena biljka ambrozija (ambrosia artemisiofolia) može da poraste do dva metra visine i ima male cvetove koji izazivaju alergije, među kojima rinitis, iritacija očiju i otežano disanje.


Ambrozija je najviše prisutna u centralnoj i južnoj Evropi, posebno na severu Italije i na jugoistoku Francuske gde se redovno sprovodi iskorenjivanje te biljke.

Stručnjaci su naveli da je njeno iskorenjivanje veoma teško jer se pojavljuje u urbanim zonama.

Na osnovu matematičkog modela, tim naučnika iz Francuske, Velike Britanije i Austraije izračunao je da će koncentracija polena ambrozije biti učetvorostručena do 2050. godine u Evropi.

U studiji se navodi da će ambrozija zahvatiti i severni deo Evrope, sever Francuske i jug Velike Britanije.

Naučnici su ocenili da ambrozija brzo raste zbog globalnog zagrevanja koje podstiče rast vegetacije.

Pored Evrope i Severne Amerike, ambrozije ima na nekim područjima Australije, Južne Amerike, čak i Japana.

Ambrozija je prvi put u Srbiji primećena u Sremskim Karlovcima 1953. godine. Prema podacima iz 2006. godine, u Beogradu je pojedinih dana izmereno i do 400 polenovih zrna po kubnom metru.

Od tada se posebno vodi računa i pokrenuta je široka akcija za nadgledanje površina i uklanjanje tog korova.

Na ambroziju mogu da budu alergične i životinje.

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Decembar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA