Pčelica
Pčelica
Maslacak
Maslacak
Ruza na kisi
Ruza na kisi

Obnovljiva energija zapošljava sve više ludi

Obnovljiva energija zapošljava sve više ludi Broj radnih mesta u industriji obnovljive energije u svetu porastao je u 2014. godini za više od milion i dostigao 7,7 miliona isključujući velike hidrocentrale, pokazuju novi podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).


Međutim, u Evropskoj uniji se beleži pad zaposlenosti u toj industriji i to je u najvećoj meri posledica smanjenja broja radnih mesta u solarnom sektoru za trećinu, preneo je danas Euraktiv Srbija.Na rast zaposlenosti u obnovljivom sektoru širom sveta odlučujuće deluju stabilne i predvidljive industrijske i trgovinske politike, ocenjuje se u Pregledu radnih mesta u obnovljivoj industriji za 2015.

Ono što zabrinjava jeste situacija u Evropskoj uniji, gde je zaposlenost u industriji odbnovljive energije u 2013, za koju su poslednji raspoloživi podaci, smanjena zbog znatnog pada ulaganja i politike u sektoru.

U 2013. je broj radnih mesta u obnovljivoj industriji u EU smanjen na 1,2 miliona sa 1,25 miliona godinu dana ranije.

Izveštaj je ukazao i da samo pet članica - Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španija, učestvuju u ukupnoj zaposlenosti u industriji obnovljive energije u EU sa oko 70 odsto.

"Nekoliko članica EU rade suprotno od ostalih u svetu i koče razvoj sektora konstantnim promenama politike i, što je najgore, retroaktivim merama. To investitorima ne obezbeđuje ni podsticaj, ni izvesnost", istakao je koordinator za obnovljivu energiju mreže CAN Evropa Žan-Fransoa Fokonje (Jean-François Fauconnier).

Fokonje kaže da je za dalju tranziciju na obnovljivu energiju u Evropi potreban snažan regulatorni okvir, uključujući nacionalne obavezujuće ciljeve za 2030. godinu.

U svetu najveću zaposlenost u sektoru obnovljive energije imaju Kina, Brazil, SAD, Indija, Nemačka, Indonezija, Japan, Francuska, Bangladeš i Kolumbija.

Najviše radnih mesta u industriji obnovljive energije bilo je 2014. u solarnom PV sektoru - 2,5 miliona, od čega dve trećine u Kini. Taj sektor raste i u Japanu dok u EU opada, pokazao je izveštaj.

Veliki poslodavci na polju obnovljive enegije su i industrije biogoriva (1,8 miliona radnih mesta), biomase (822.000) i biogasa (381.000).

Kako je preneo Euraktiv Srbia, broj radnih mesta u industriji vetroenergije u svetu porastao je u 2014. za 23 odstoi premašio milion, od čega je polovina u Kini.

Male hidrocentrale zapošljavaju oko 209.000 ljudi širom sveta pri čemu polovina radi u Kini a slede EU (20 odsto ukupno zaposlenih u svetu), Brazil, Indija i SAD.

Velike hidroelektrane obnovljivom sektoru daju podršku u vidu još 1,5 miliona direktnih radnih mesta, uglavnom u Kini i najčešće u izgradnji i instalaciji.

IRENA je inače prvi put objavila globalnu procenu zaposlenosti u velikim hidrocentralama.(Opširnije na EurActiv.rs)

 
comments powered by Disqus

Zeleni kalendar

<< Prethodni
Decembar
P
U
S
Č
P
S
N
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Beta OMS
EurActiv Srbija
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije najvilo je da će do kraja 2015. uraditi prvi Nacionalni akcioni plan za adaptaciju izmenjene klimatske uslove.Taj nacionalni plan će sadržati i detaljnu analizu finansijskih potreba i mogućnosti za sprovodjenje mera adaptacije i to ...

"Moja zelena Srbija" je konkurs amaterske fotografije prirode čiji je cilj promovisanje zaštite životne sredine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi koji se bave fotografijom, a poseban akcenat je stavljen na društveno angažovane fotografije kojima će se pored prirodnih lepota, ukazati i na ekološke probleme Srbije.

Fotografije koje profesionalni fotografi agencije BETA ocene kao najbolje, bice nagradjene vaučerom od 3.000,00 dinara za kupovinu u Garden Centru i vaučerom od 2.000,00 dinara za kupovinu u knjižarama Vulkan. Takodje, biće objavljene u glavnom slajderu veb sajta Zelena Srbija.

Prilog veličine do 3 MB, minimalne rezolucije 1024x768 (1 megapiksel) koji treba da sadrži naziv fotografije, mesto odakle potiče kao i ime i prezime autora, treba poslati na adresu

mojazelenasrbija@zelenasrbija.rs

Fotografija mora biti izvorna, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Dozvoljena je osnovna digitalna obrada (kolor korekcija i kontrast).

Fotografija može biti snimljena u analognoj i digitalnoj tehnici, mobilnim telefonom ili profesionalnim aparatom.

Učesnik mora biti autor fotografije ili nosilac autorskih prava.

Maksimalan broj fotografija koje jedan autor može poslati je 5 mesečno.

 

Konkurs "Moja zelena srbija"

 Ciscenje korita  Pravac suma  Seoska susara  Cvet  Suncokret  Trava 2  Lokvanj  Gozba  Fotografija br. 5  Fotografija br. 4
Facebook Facebook
Pratite nas na društvenim mrežama

FOTO GALERIJA